Semiförbannad

Fokuserar mest på veganism, djurrätt och sökandet efter förändring.

"Så får du mig att känna"

Publicerad 2016-01-15 18:58:15 i Rasism,

MetroTV har gjort en serie där de lyfter människor som upplever förtryck och fördomar och deras berättelser. Det är beyond superviktigt att ta del av sånt här. I detta klipp är min kompis med och berättar om hennes upplevelser och jag är så stolt över henne och de andra deltagarna. Jag kan inte ens börja föreställa mig hur det känns att utsättas för det de utsätts för hela tiden, men jag är så tacksam för att jag får ta del av deras perspektiv.

Det vi får ta del av är ett perspektiv vi aldrig kan skaffa oss själva. Vi kan inte bara gissa oss till saker utan vi måste lära oss att lyssna och där efter tänka efter hur vi själva tänker och beter oss. Vi har nämligen alla förutfattade meningar och är en del av det förtryck andra upplever (vi i detta fall är ju generellt vita västerländska människor som har div. privilegier i och med vår hudfärg).

Även om vi upplever oss själv och gärna ser oss själva som goda antirasister och så vidare är vi alla en del av detta, och vi kan bara försöka kolla oss själva och förändra, vara medvetna om vår del av förtrycken och försöka lyfta fram och förändra.

Varför tänker du kanske automatiskt att en kvinna av asiatiskt ursprung med en vit äldre man är i någon form av intim relation med honom, och varför tänker du kanske att det är synd om henne (eller till och med äckligt) för att han kanske på något vis "hämtat" henne från Thailand för att ha en fru som tar hand om honom? Det finns massa exempel på detta, saker de flesta av oss ibland tänker eller kommer på oss själv associera olika utseenden m.m. till.

Här kan ni se klippet http://www.metro.se/sa-far-du-mig-att-kanna/maria-29-man-tror-att-jag-ar-prostituerad-fragar-vad-jag-kostar/EVHolB!6YRJKhyn5drI/ (länk kommer snart, sorry, mobilen vägrar att samarbeta).

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela